Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 

Merkenregistratie algemeen

Wat kan een merk zijn?
Namen, logo's, letters, cijfers, combinaties hiervan, vormen van waren of verpakking en alle andere "tekens", die kunnen dienen om de waren of diensten van een onderneming te onderscheiden, dus ook de opmaak van verpakkingen, labels en kleurencombinaties kunnen merken zijn.

De wet beschermt alleen geregistreerde merken. De twijfel of een teken wel een merk is, kan alleen worden weggenomen door een depot te verrichten.

Keuze van een merk
Bij de keuze van een merk dient bedacht te worden, dat woorden in andere talen soms ongewenste associaties oproepen en eigennamen en geografische aanduidingen, nummers en afkortingen vaak niet voor bescherming vatbaar zijn. Een beschrijvend of verwijzend merk kan geweigerd worden, omdat dat geen onderscheidend vermogen heeft. Het wordt door de consument niet gezien als merk.

Handelsnaam of merk
De bescherming van handelsnamen is beperkt tot het gebied waar zij bekendheid genieten. Zo kunnen in verscheidene streken van ons land dezelfde handelsnamen door concurrenten gebruikt worden. Problemen ontstaan zodra de één zijn handelsgebied uitbreidt tot het territorium van de ander of door gebruik van de handelsnaam op internet. Dan is hij verplicht van naam te veranderen als hij niet de rechten van die ander wil schenden. Een ingeschreven merk, ook indien het slechts lokaal gebruikt wordt, geniet bescherming in het gehele Beneluxgebied. Daarom is het zinvol onderscheidende bestanddelen van een handelsnaam ook als merk in te schrijven.

 
 
Webdesign: Studio Reload