Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 

Handelsnamen

Bij het kiezen van een nieuwe handelsnaam is het gewenst een onderzoek in te stellen naar mogelijk overeenstemmende handelsnamen en eveneens onder ingeschreven merken, als de nieuwe handelsnaam ook in aanmerking komt om als merk gebruikt te worden. Een domeinnaam kan ook een handelsnaam zijn. Het is dan ook verstandig in het eerste stadium de domeinnaam te claimen, temeer omdat de diensten of waren bij de domeinnaam geen rol spelen. 

Ter vergroting van handelsnaamrechtelijke bescherming kunnen wij rechtspersonen oprichten en de handelsregisterformaliteiten daarvoor verrichten. Het is mogelijk in betrekkelijk eenvoudige en goedkope verzoekschriftprocedures handelsnaamgeschillen door de sector kanton van de rechtbank te laten beslechten.

Bescherming van handelsnamen is beperkt tot het gebied waar zij bekendheid genieten. Zo kunnen in verscheidene streken van ons land dezelfde handelsnamen door concurrenten gebruikt worden. Problemen ontstaan zodra de één zijn handelsdebiet uitbreidt tot het territorium van de ander, dan is hij verplicht van naam te veranderen, wil hij niet de rechten van die ander schenden. Een ingeschreven merk, ook indien het slechts lokaal gebruikt wordt, geniet bescherming in de Benelux. Daarom is het zinvol onderscheidende bestanddelen van een handelsnaam ook als merk in te schrijven.

 

 
 
Webdesign: Studio Reload